Το απολιθωμένο δάσος και τα ευρήματα της περιοχής

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και σπανιότερα σε παγκόσμια κλίμακα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς. Δημιουργήθηκε πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια, όταν μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις προκάλεσαν την έξοδο στην επιφάνεια της χέρσου μεγάλων ποσοτήτων ηφαιστειακών υλικών και την καταστροφή των υποτροπικών δασών που κάλυπταν την περιοχή. Ηφαιστειακή στάχτη και μεγάλες πυροκλαστικές ροές σκέπασαν τη βλάστηση. Η κυκλοφορία ρευστών πλούσιων σε πυρίτιο μέσα στα ηφαιστειακά υλικά δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την απολίθωση των δένδρων κάτω από ιδανικές συνθήκες που επέτρεψαν την τέλεια διατήρηση των χαρακτηριστικών του ξύλου.

_dsc0896_550

Η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζοντας την μεγάλη περιβαλλοντική, γεωλογική και παλαιοντολογική αξία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το ανακήρυξε «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» (ΠΔ 443/1985) σε μια έκταση 150.000 στρεμμάτων.

Οι πρώτες αναφορές για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Από τότε το Απολιθωμένο Δάσος κίνησε το ενδιαφέρον πολλών περιηγητών και μελετητών. Οι επιστήμονες που μελέτησαν το Απολιθωμένο Δάσος αναφέρονται με θαυμασμό στη μοναδικότητά του και τη μεγάλη επιστημονική του αξία, το οποίο διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση ως τις μέρες μας.

Η μεγάλη συχνότητα των απολιθωμένων κορμών που διατηρούνται όρθιοι και με το ριζικό τους σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη, αποδεικνύει ότι τα δέντρα απολιθώθηκαν στη φυσική τους θέση. Πρόκειται δηλαδή για ένα αυτόχθονο απολιθωμένο δάσος.

Σήμερα σε πολλές θέσεις στη Δυτική Λέσβο από την φυσική διάβρωση των ηφαιστειακών πετρωμάτων αποκαλύπτονται εντυπωσιακοί ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί δένδρων, που φτάνουν σε μήκος ως και τα είκοσι μέτρα ενώ η διάμετρος των απολιθωμένων κορμών πλησιάζει τα τρία μέτρα. Τα τελευταία χρόνια έρχονται επίσης στο φως ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας ευρήματα και από τις συστηματικές ανασκαφές που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην ευρύτερη περιοχή.